Офис-прогресивни очила за учители, презентатори и преподаватели

Функционалното зрение на човека се разделя на статично и динамично. Статичното зрение зависи от анатомичните особености на окото на индивида и в зависимост от тях човек може да има късогледство, далекогледство, астигматизъм или да няма нужда от корекция с очила. При липса на патология на окото, статичното зрение спира да се променя до около 20-годишна възраст, когато човек (и съответно неговото око) спира да расте.

Динамичното зрение е най-вече функция на лещата на окото, която има способността да се свива и отпуска и така да фокусира нашето зрение на всички разстояния (близки, средни и далечни). Със всяка изминала година от живота на човека тази способност намалява, тъй като вътреочната леща става все по-плътна и по-малко еластична. Така при достигане на 40-42 годишна възраст, четенето на дребен шрифт става трудно, заради това че лещата не може да се свие достатъчно и да ни даде ясен фокус наблизо. Именно в тази възраст настъпва така наречената пресбиопия или невъзможност на вътреочната леща да ни осигури ясно виждане на близо (а след 50-годишна възраст и на средни разстояния). Първата реакция е да отдръпнем текста на по-далечно разстояние, докато стане ясен (и докато ръцете ни все още са достатъчно дълги). Това е признак за това, че нашите очи имат нужда от малко подкрепа с очила за близко виждане.

В България немалко хора вярват, че ползването на очила за близо трябва да се отложи, колкото се може по-далеч във времето „за да тренираме окото си“ и „за да не стане окото ни лениво“. Това твърдение може успешно да се приложи и към нашите ходила – „защо да носим обувки и да ги изнежваме – нека се тренират“. Опитайте например да тренирате всеки ден при това целодневно мускулите на ръцете си или ги дръжте постоянно съкратени и под напрежение. Дали това ще доведе до това те да станат по-силни и големи или ще доведе до тяхната пълна умора и до невъзможност за ползването им и тренирането дни наред, особено ако сме над 40г. Съвременният човек ползва динамичното си зрение (мускулите на лещата) много повече от когато и да било преди това. Много по-често променяме фокуса от близо надалеч и обратно, когато поглеждаме в смартфона. Ако цял ден стоим пред компютъра или четем, мускулите на лещата са в постоянен стрес, а той е толкова по-голям колкото по-голяма е плътността (възрастта) на лещата. Ако не ползваме правилните очила за да подпомогнем зрението си наблизо, това ще бъде за сметка на стрес, умора и напрежение на окото и мозъка, който се стреми да изчисти неясния образ. Излишно!

От друга страна с прецизно определените очила за близо не бихме могли да виждаме ясно на средни и далечни разстояния и всеки път трябва да ги сваляме от лицето си или да гледаме над тях (ако бръчките на челото не ни притесняват). Това създава неудобство, особено за професии, при които се налага постоянна смяна на погледа от печатен материал към компютър и към аудитория на по-далечно разстояние. Такива са благородните професии на учителите, преподавателите, презентаторите и трейнърите. Най-актуалните статистически данни показват, че половината от учителите в България са над 50-годишна възраст, а 80% над 40 години. При всички тях има разлика в корекцията на зрението за четене, компютър и класна стая (презентационна зала). За да не се налага многократно сваляне и слагане на очила, най-подходящото решение са стъклата от типа „Офис-Прогресив“. При тях в един чифт очила са интегрирани точните диоптри, които осигуряват ясно зрение на всички разстояния в затворено помещение. Само с естествена промяна на позицията на погледа, окото попада в зона с точния диоптър за съответното разстояние. Освен ясното зрение на различните разстояния, офис-прогресивите допринасят за по-добра зрителна кондиция и релакс в края на работния ден. В допълнение, когато ползвателят е подложен на силна изкуствена светлина или стои целодневно пред дигитални устройства и монитори, препоръчително е стъклата да бъдат поръчани с филтър на синята високоенергийна светлина за по-добър зрителен комфорт. Когато диоптърът е по-висок, стъклата могат да се поръчат от специален материал за да са по-тънки и леки.

Офис-прогресивните очила са характерни с лесната адаптация към тях и при актуално определена корекция дават възможност за по-продължителен период на ползване без смяна на диоптъра.

Leave a Reply

%d bloggers like this: