Какво е миопия?

Миопията , още известна като късогледство, е популярно състояние на очите, което се проявява при аномалии във формата на окото, роговицата или лещата, и води до дефокусиране на образите в далечина. Разберете повече за това състояние на окото и какво може да се направи за него.

Състоянието може да започне да се развива в пубертета и се влошава прогресивно докато не спре растежа на окото, но също може да се развие и в много ранна възраст. Смята се, че миопия имат 1 от 3ма души.

СИМПТОМИ

Жена, уморена пред компютър

Има няколко симптома на късогледството, за които да бъдем нащрек:

  • Главоболие
  • Напрежение в очите
  • Кривогледство
  • Сядане близо до предмети (ТВ, учебна дъска)
  • Търкане на очите (повече от нормалното)

УСЛОЖНЕНИЯ ПРИ МИОПИЯ

Неглижираната миопия при деца, или висока миопия при възрастни, може да доведат до някои състояния/заболявания, като например:

  • Кривогледство (Страбизъм) – очите гледат в различни посоки
  • Мързеливо око (Амблиопия) – едното око закърнява
  • Глаукома – високо вътреочно налягане
  • Перде (Катаракта) – Вътреочната леща се замъглява на петна
  • Отлепване на ретината – ретината се разкача от кръвоносните съдове (които доставят хранителни вещества и кислород до окото)

При висока миопия, разтягането на очната ябълка може да доведе до разкъсване или отлепване на ретината. Кръвоносни съдове могат да растат под ретината, като това може да повлияе на зрението, но ранното откриване и третиране може да предотврати загубата на зрението.

КАКВО ПРИЧИНЯВА МИОПИЯ?

Миопията може да е породена от неправилна форма на лещата, роговицата или очната ябълка, което води до неправилно пречупване на свелината върху ретината, причиняващо замъглено зрение. Състоянието като цяло може да е резултат от различни генетични фактори или околната среда.

Как работи окото: Основи
Как работи окото - схема

Следните 4 елемента на окото работят заедно за да виждаме

Роговица и леща –  те стоят в предната част на окото и работят подобно на лещата на фотоапарат, за да фокусират светлината върху ретината

Ретина – съвкупност от фоточувствителни клетки на задната стена на окото, които поглъщат фотоните светлина, анализират техния “цвят” и ги превръщат в електричен импулс.

Оптичен нерв – това е нервът зад окото, който отвежда електричните импулси към мозъка за интерпретиране. 

Форма на роговица, леща и око

Когато всички елементи на окото имат правилна форма, светлината, която преминава през роговицата, се фокусира върху конкретна област в ретината
Човек с миопия обикновено има малко по-издължено око, заради което светлината се фокусира в точка малко пред ретината, вместо върху нея.

Други причини

Има още няколко възможни причини за миопия

Генетични – при деца с поне един родител с миопия има по-голяма вероятност за развитие на такава. До момента са открити поне 40 гена, свързани с лошо далечно зрение, като може да засягат структурата на окото или комуникацията между окото и мозъка.

Твърде малко време на открито –  някои проучвания показват как в ранна възраст прекарването на повече време на открито може да намали риска от развитие на миопия. Също може да забави развитието ѝ при децата, които вече я имат. Възможно е причината за това да е по-голямото количество светлина навън, в сравнение с тази на закрито.

Работа на близки дистанции – Прекарването на повече време в наблюдение на обекти на близк до очите дистанции, като например книги, смартфони и таблети, може да увеличи риска или да ускори развитието на миопия.

КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА МИОПИЯ?

Миопията може да бъде открита и измерена при обикновен тест на зрението. Децата често не разпознават симптомите, затова е важно да се водят регулярно на очни прегледи, тъй като откриването на миопия по-рано помага срещу състоянието да не стане прекалено сериозно.

Тестване при деца
Очен преглед на дете

Зрението на новородените обикновено се проверява в първите 72 часа за открояващи се проблеми, но втори преглед трябва да се направи след 6-8 седмици за проблеми, които не са засечени след раждането.

След първата година детският лекар може да включи въпроси, свързани със зрението. При съмнение, съветваме да се направи консултация и с офталмолог.

Зрението на децата трябва да се проверява веднъж годишно при офталмолог или оптометрист.

Зрителни тестове

Освен ако няма специална препоръка от очен специалист, възрастните хора е добре да ходят на профилактични очни прегледи веднъж на 2 години. Профилактичният очен преглед обхваща проверка на качеството на зрението и здравето на окото и не отнема повече от 20-30мин. 

Очният специалист може да ви попита за здравната ви история, дали имате някакви симптоми/оплаквания и от колко време ги имате, а също и по-общи въпроси за вашия лайфстайл, здраве и какви лекарства взимате.
След взимането на анамнезата, ще прегледа здравословното състояние на очите – това включва осветяване с офталмоскоп през зеницата за да провери рефлекса ѝ, а и за да погледне очите отвътре. Ще проверят също и координацията на очите и техните движения, за да потвърди, че се движат заедно.

От възрастта ви зависи дали ще ви прегледат и за други състояния. Например за глаукома, като се измерва вътреочното налягане, което, ако е високо, може да увреди очния нерв, и диабетна ретинопатия, при която зрението е възпрепятствано от новоформирани кръвоносни съдове, дължащи се на висока кръвна захар или налягане.

Таблица с букви в различен размер за тест на зрението

След здравословния очен преглед следва проверка на зрението – ще наблюдавате таблица на Snellen, при която размерът на текста намалява към долната част на таблицата,  за да се определи зрителната острота. Ако носите корекционни лещи, по преценка на очния специалист, може тестът да се проведе със или без тях. Ако се наложи, прегледът може да включва и други тестове, за да се направи точна оценка на зрението и с какви средства може да се третира.

КАК СЕ ТРЕТИРА КЪСОГЛЕДСТВО?

Миопията обикновено се коригира с очила или контактни лещи. Въпреки това, лазерната корекция също е опция, а в случаите, в които и тя не помогне, съществуват и изкуствени вътреочни лещи – но това е сравнително нов метод. 

Превенция

Миопията не може да се превентира истински, а с растежа на децата се и задълбочава. Колкото по-рано едно дете започне да губи зрителна острота, толкова повече миопията ще се усилва с възрастта му. Този процес обикновено спира около 20г. Възраст.
Въпреки че няма метод за спиране на развитието на миопията, има няколко метода, които могат да я забават:

  • Капки за очи с атропин – Проучване показва, че тези капки могат да забавят развитието на състоянието. Имайте предвид, някои по силни капки могат да причинят странични ефекти, като например фотофобия или затруднение при четене на близо)
  • Бифокални контактни лещи – също могат да забавят прогресията на миопията.
  • Ортокератология – този метод включва носене на твърди контактни лещи по време на сън – това временно намалява кривината на роговицата, като подобрява зрението през деня без да се налага носене на корекционни средства. Въпреки това, този метод не е лечение, тъй като роговицата възвръща своята нормална форма след известно време.
Корекционни лещи

Коригиращите лещи за очила се дават с рецепта според измерените ви от специалист диоптри, и предназначението им е да помагат светлината да се фокусира на правилното място върху ретината, коригирайки специфичната за очите ви рефрактивната грешка, и осигурявайки контрастно виждане на предмети в далечината.

Докато зрението ви се променя с времето, рецептата се променя също. В един момент ще имате 2 рзлични диоптъра, предписани за различни разстояния – 1 за далече и 1 за близо. В това състояние вместо 2 чифта очила, можете да изберете да носите бифокални или прогресивни лещи за очила, защото те позволяват отново да виждате с един чифт очила.

Тъй като контактните лещи са леки и не се забелязват, те понякога са предпочитани пред очилата. От друга страна изискват малко повече грижи. Контактните лещи за еднократна употреба обикновено се носят цял ден и след това се изхвърлят, а лещите за еднократна употреба трябва да се дезинфекцират в специален разтвор преди поставяне отново. Не е препоръчително да се носят по време на сън, тъй като могат да причинят инфекция. Добрата хигиената на контактните лещи като цяло е от изключителна важност, за да се намали риска от инфекция.

Лазерна операция на очите.
Сканиране на око

Лазерната операция на очите е метод за коригиране на рефрактивни грешки. Когато се прилага за корекция на миопия, лазерът се използва за отнемане (прогаряне) на части от роговицата, като я прави малко по-плоска, като по този начин позволява на светлината да се фокусира върху ретината, вместо пред нея.

Има 3 основни вида лазерна хирургия:

  • Фоторефрактивна кератометрия (PRK) – Използва се ексимерен лазер за отнемане на част от роговичната повърхност, оголвайки роговичната тъкан. След това лазера преоформя тъканта (строма), за да коригира рефрактивната грешка.
  • Лазерна епителна кератомилеза (LASEK) – Епителния слой се размеква с алкохоле разтвор, след което се отваря малка клапа за да се стигне до стромата. След това лазера преоформя тъканта, за да коригира рефрактивната грешка.
  • Лазерна ин ситу кератометрия (LASIK) – хиругът отваря малка клапа в епитела с механичен инструмент, след което изполва лазара за преоформяне на тъканта. Този метод е най-малко болезнения, има най-бърз процес на възстановяване и е най-използвания вид лазерна хирургия за корекция на зрението. От друга страна той е възможен само ако роговицата има достатъчна дебелина, и тъй като хирургическата намеса е най-сложната, възможните усложнения са и най-сериозните.
РИСКОВЕ:

Всички хирургически процедури носят своите рискове и вашият хирург трябва да ги обсъди с вас преди да се вземе решение.

  • Всички хирургически процедури носят своите рискове и вашият хирург трябва да ги обсъди с вас преди да се вземе решение.
  • Следните рискове са свързани с очните хирургии:Ако корекциите, които се правят върху роговичната тъкан, не са преценени правилно, това може да доведе до дори по-лошо зрение.
  • Клапата, която се отваря за достъп до тъканта, може да прорастне в роговичната тъкан, водейки до повече усложнения и допълнителни хирургични намеси.
  • След прогарянето на части от роговицата, тя може да стане прекалено тънка, водейки до тряйно намаляване или загуба на зрението. Това състояние се нарича ектазия.
  • Възможно е да имате сухи очи в продължение на месеци, които могат да се третират със специални капки за очи.
  • Възможно е нощното ви зрение да е намалено за няколко седмици.
  • Възможно е замъгляване при ярка светлина.

Лазерната хирургия не може да се прилага при всеки човек. Тя е неподходяща при:

  • Хора с дибет – при тях са възможни усложнения в очите, които да се задълбочат допълнително с оперативната намеса.
  • Хора със заболявания, които влияят на имунната защита – имуносупресията може да затрудни възстановителния процес.
  • Бременност и кърмене – хормоните в тези периоди могат да причинят промени в зрението, временни или трайни.
  • Операцията в тези случаи не може да бъде преценена правилно.
  • Хора с усложнения в очите – например катаракта или глаукома.
Операция с вътреочни импланти

Вътреочните лещи са алтернативна корекция, която може да бъде решение при хора, за които носенето на очила или контактни лещи е трудно или невъзможно, или за хора с много висока миопия.
Изкуствена леща се вкарва през срез в роговицата, като подпомага правилното пречупване на светлината. Има 2 варианта на операции с вътреочни импланти:

Факичен имплант – Имплантира се изкуствена леща без да се вади естествената леща. Това обикновено е предпочитаният метод при млади хора, защото те нямат затруднение при гледане на близо. Факичните импланти могат да доведат до по-добро зрение, в сравнение с имплантиране на заменяща леща – повечето хора, които се подлагат на тази корекция, имат значително подобрение на зрението си, а около четвърт от хората възстановяват до нормално зрение. От друга страна, факичните импланти носят по-голям риск от усложнения (напр. катаракта).

Имплант чрез заменяща леща – изкуствена леща заменя естествената по сходен начин на операцията за катаракта. Заменящите лещи са по-подходящи при по-възрастни хора, чиито очи вече са засегнати от пресбиопия, или които имат съпътстващи усложнения (напр. глаукома или катаракта).

Всички медицински и хирургически процедури могат да крият рискове – едно усложнения, често свързвано с имплантирани лещи, е задната капсулна опацификация (PCO). Част от имплантираната леща се удебелява и замъглява – обикновено се случва няколко месеца след операцията. Засегнатата част от лещата може да се отнеме чрез лазерна операция.

Други усложнения, които могат да се причинят от изкуствени интраокулярни лещи:

  • Катаракта
  • Глаукома
  • Отлепване на ретината
  • Възможно е намалено нощно зрение
  • Ореол около източници на светлина нощем

Leave a Reply

%d bloggers like this: