Как да разберете,че детето ви има проблеми със зрението?

Проблемите със зрението могат да се появят по всяко едно време, затова е важно Вие като родители да следите редовно за появата на проблеми и изменения в зрението на своите деца. В тази връзка, ще разгледаме защо е важно да се ходи на профилактични прегледи, за какви признаци да следите и някои от често срещаните проблеми.

КОГА ТРЯБВА ДА СЕ ХОДИ НА ПРЕГЛЕД?

Профилактичните прегледи на зрението често се препоръчват възможно най-скоро след раждането на детето, за да може потенциални проблеми да се коригират веднага.

Проблемите с очите се третират много по-лесно докато зрението на детето все още се развива. Самите деца могат да не разпознаят когато имат проблем със зрението, затова е важно родителите да следят за потенциални проблеми и да разпознаят симптомите, които показват, че нещо не е наред.

Развитието на очите на детето Ви може да бъде проследено през различни етапи от неговото израстване. Очните прегледи могат да бъдат осъществявани до 72 часа след раждането, между 6-та и 8-ма седмица, между 1 – 2 години, между 4 – 5-годишна възраст, и след това през 1-2 години. За децата родени преждевременно, както и с родители със зрителни проблеми (кривогледство, мързеливо око, висок диоптър и др.) е особено важна редовната профилактика.

ПРИЗНАЦИ, ЗА КОИТО РОДИТЕЛИТЕ ДА СЛЕДЯТ

Понякога може да установите, че детето Ви има проблеми със зрението по няколко поведенчески признаци.

Ако детето Ви често се оплаква от главоболие или чувства напрежение в очите си, най-вероятно очите му се преуморяват в опита си да изчистят образа. По аналогичен начин, търкането на очите може да е признак на преумора в очите, а в някои случаи, дори и симптом на алергичен конюктивит.

Ако забележите, че детето Ви гледа телевизия по-близо от обичайното, то може би е защото не вижда достатъчно ясно. Това може да е признак на миопия, или късогледство. Аналогично, ако държи книгата по-близо от обичайното, това може да подскаже хиперметропия, или далекогледство.

Друг признак е ако установите, че детето ви има лоша кординация око-ръка. Това често може да се дължи на лошо зрение.

АМБЛИОПИЯ И СТРАБИЗЪМ:

Два очни дефекта, които трябва да бъдат установени навреме!

Амблиопията е състояние, което засяга около 5-6% от децата. Този очен проблем най-често е причинен от слабо зрение на едното око поради подлежащо очно заболяване, некоригиран оптичен дефект (далекогледство, астигматизъм, късогледство) или страбизъм (кривогледство). Мозъкът постепенно потиска засегнатото око, защото не може да използва образа, създаден от него. Ако проблемът не бъде диагностициран и лекуван навреме, съществува реална опасност засегнатото око да остане слабо през останалата част от живота на детето. 

Необходимо е да се има предвид, че колкото по-рано започне лечението на амблиопията и кривогледството, толкова по-вероятно е да се възстанови нормалната функция. Счита се, че ако амблиопията не се открие до 7 г. възраст шансовете за възстановяване на засегнатото око намаляват драстично. Колкото по-рано се започне лечение, толкова по-добре!

Leave a Reply

%d bloggers like this: