Как да изберем най-добрите стъкла за спорт

Важно е да виждаме ясно при извършване ежедневните ни занимания, включително и при спорт. Острото и ясно зрение могат да имат огромно влияние върху спортните ти способности, независимо дали става въпрос за риболов, колоездене, тенис или ски. Ако зрението ти е затруднено, може би ще се чувстваш по-добре със специални стъкла за спорт.

Оптималното зрение по време на спорт може да повиши увереността и способностите ти, а може също и да намали риска от инциденти и наранявания, както на теб, така и на околните. Не е нужно да се отказваш от хобито си заради лошо зрение; вместо това, ние предлагаме няколко решения за подпомагане на зрението ти, за да можеш да спортуваш с удоволствие.

Да носиш стъкла за спорт

Ако имаш някаква рефрактивна грешка, като например миопия, астигматизъм или пресбиопия, ще виждаш по-добре с корекционни стъкла. Важно е да ги носиш и когато спортуваш, защото това ще направи спорта по-лесен и приятен.

Да присвиваш очи, за да виждаш топката или препятствията напред, може да резултира в умора в очите, което пък може да доведе до главоболие и сухи очи. Ако често изпитваш такива симптоми, е редно да посетиш твоят очен специалист за проверка на зрението, за да се установи евентуалната нужда от рецепта и корекционни стъкла.

Да носиш корекцията си по време на спорт може дори да те направи по-добър в този спорт (въпреки, че не можем да гарантираме това). Въпреки това, по-ясното зрение ще позволи да се фокусираш много по-лесно върху другите участници и заобикалящата среда.

Картинг

Възможно е да имаш нужда от еднофокусни или прогресивни стъкла, в зависимост от нуждите ти. Например, затрудняваш ли се да виждаш на различни разстояния при игра на тенис? Успяваш ли лесно да прецениш разстоянието до предния карт? С правилните корекционни стъкла ще бъде много по-лесно.

Корекционни стъкла за спорт

При пресбиопия, човек има нужда от стъкла, които коригират и далечното, и близкото зрение. Прогресивните стъкла са перфектното решение за ясно зрение на всички разстояния: далечно, близко и всичко между тях. Серията Varilux X са най-добрите прогресивни стъкла на Varilux, които дават възможност безупречно да улавяш всички детайли на ръка разстояние и по-далеч, с висока прецизност. Ще се насладиш на впечатляваща яснота, отлично зрение без прекъсване, и плавност при прехода между различните разстояния, перфектни за следене не тенис топката например.

Еднофокусните стъкла имат еднакъв диоптър по цялата повърхност. Еднофокусните стъкла Eyezen дават по-контрастно и ясно зрение, в сравнение с обикновените еднофокусни стъкла.  

Мъж кара колело извън града

Зрителни решения за спорт на открито

Ако хобитата ти включват спорт на открито, вероятно ти се случва слънцето да те заслепява понякога, затруднявайки ясното зрение. Когато те дразни ярката светлина, или когато търсиш УВ защита за очите си, има специфични решения за очила, които могат да ти помогнат.

Поляризираните стъкла са създадени специално за да намаляват заслепяването, като филтрират ярката хоризонтална светлина, отразена от плоски повърхности (стъкло, сняг, вода, асфалт). Те също предлагат много високо ниво на УВ защита, за да можеш да спортуваш навън без да вредиш на очите си.

Алтернативно, ако си често в движение, сменяйки закрити и открити пространства, може да имаш полза от фотохромни (или фотосоларни) стъкла. Фотохромните стъкла се адаптират постоянно спрямо променящите се светлинни условия, като с това намаляват усилието за очите.

Eye Protect System е вграден в диоптричните стъкла Essilor, за да защитава очите от УВ и от синьо-виолетовата светлина. Той предлага ефикасна защита в ежедневните ти очила.  

Жена на хайкинг сред природата

Подобри спортните си очила още повече

Има екстри, които могат допълнително да разгърнат целия потенциал на стъклата Essilor. Устойчивата срещу надраскване екстра на покритията Crizal, те предпазва без значение какво лети към очите ти по време на игра. Благодарение на технологията за хидрофобни свойства, стъклата ти ще отблъскват водя, поддържайки се чисти, така че си подготвен за всякакви условия при прехода в планината

Leave a Reply

%d bloggers like this: