Какво е хиперметропия?

По-известна като далекогледство, хиперметропията е част от групата състояния на зрението, наречерна общо ‘рефрактивни грешки’. При хиперметропията в повечето случаи човек вижда предметите на близо неясно, а на далече – ясно и на фокус. Научи повече за тази рефрактивна грешка и как можеш да я коригираш.

Hyperopia

Тези ‘грешки’ представляват затруднение или невъзможност на окото да фокусира светлината върху правилното място на ретината, което резултира в неясен образ.

Далекогледството  обикновено дава неясно зрение на близо, докато образите в далечина са на фокус и ясни. Човек може да избира между корекционни лещи или лазерна корекция, за да се справи с проблема.

ПРИЗНАЦИ И СИМПТОМИ

ВЪЗРАСТНИ

Симптомите на далекогледство при възрастни може да включват:

  • Обектите на близо са замъглени
  • Отклонение в посоките между двете очи
  • Уморени очи, особено след четене, писане, работа на компютър – дейности, които изискват от очите усилие за фокусиране на близо
  • Болка или парене в очите
  • Главоболие

Възрастните често развиват далекогледство с напредването на възрастта, по-осезаемо след 40г, но това далекогледство е друг вид далекогледство – свързано с възрастта, и има си има специално име – пресбиопия.

ДЕЦА
Дете с уморени и насълзени очи

Децата обикновено се раждат далекогледи, но в повечето случаи това далекогледство се ‘израства’ успоредно с организма. Детското далекогледство често остава некоригирано, тъй като децата имат много по-адаптивни очи и го компенсират изцяло. Това означава, че те обикновено нямат оплаквания от зрението си. От друга страна, ако хиперметропията не се третира, е възможно да има усложнения (виж по-долу) – затова е важно зрението на децата да се наблюдава регулярно.

Ако детето ви има значителна (висока) хиперметропия, може да забележите следните симптоми:

  • Зачервени очи
  • Насълзени очи
  • Кривене в погледа при наблюдение на близо
  • Извънредно мигане (повече от нормално)
  • Често търкане на очите
  • Затруднение при четене (понякога просто нежелание)
  • Оплакване от главоболие

УСЛОЖНЕНИЯ В РЕЗУЛТАТ НА ДАЛЕКОГЛЕДСТВО

Усложненията от далекогледство са редки при възрастните, но високата хиперметропия при деца може да причини двойно зрение, което резултира в кривогледство или мързеливо око:

Кривогледство – известно още като страбизъм, очите не гледат в една и съща посока, фокусират върху 2 различни точки. Това води до проблеми в тримерното зрение (преценката за разстояние), поради което мозъкът може автоматично да игнорира информацията от едното око. Неизползваното око в този случай може да отслабне, което от своя страна резултира в мързеливо око.

Мързеливо око – известно още като амблиопия, е когато едното око доминира над другото. Може да се получи в резултат на кривогледство или друг проблем. Ако не се открие и третира навреме, по-слабото око може да изгуби зрението перманентно.

Тези усложнения могат да се третират чрез упражнения в специализирани очни клиники, или чрез поставяне на оклудер за наколко часа на ден пред виждащото око (или комбинация от двете). Мозъкът е принуден да използва слабото око, като по този начин зрението може да се възвърне напълно. Може да се предпишат диоптрични очила, с които зрението на двете очи да се балансира, а в по-тежки случаи е възможна и операция за ускоряване на заздравяването. Счита се, че за добри резултати, амблиопията трябва да е открита преди 7г възраст.

КАКВО ПРИЧИНЯВА ДАЛЕКОГЛЕДСТВОТО?

Далекогледството може да бъде причинено от 3 различни фактора:

  • Дължината на очната ябълка – когато е твърде къса
  • Роговицата е твърде плоска
  • Лещата не е достатъчно дебела или заоблена

Как работи окото: Основи

Как работи окото - схема

Следните 4 елемента на окото работят заедно за да виждаме

Роговица и леща –  те стоят в предната част на окото и работят подобно на лещата на фотоапарат, за да фокусират светлината върху ретината

Ретина – съвкупност от фоточувствителни клетки на задната стена на окото, които поглъщат фотоните светлина, анализират техния “цвят” и ги превръщат в електричен импулс.

Оптичен нерв – това е нервът зад окото, който отвежда електричните импулси към мозъка за интерпретиране. 
Форма на роговица и леща

Форма на роговица и леща

Роговицата е прозрачния слой тъкан, който покривапредната част на окото, като го защитава от повреди. Ако има аномалия в кривината на роговицата, например ако е твърде плоска, това може да е причина за далекогледство.

Лещата фокусира входящата светлина върху ретината, като я пречупва развномерно така, че да създаде ясен образ на наблюдавания предмет. Ако лещата е твърде тънка или не е достатъчно заоблена, това може да наруши правилното пречупване на светлината, като фокусът ще попадне зад ретината, вместо върху нея. Въпреки това, фокусирането зад ретината не е допустимо, затова лещата променя дебелината си и полага усилие да компенсира рефрактивната грешка – този процес се нарича акомодация. По този начин далекогледото око намалява или напълно коригира неясното зрение в далечина, но за предмети на близки дистанции, когато е нужно още по-голямо усилие (допълнително удебеляване на лещата), тя често не може да се справи, и образите на близо оставят неясни.

Други причини

Има още няколко фактора, които могат да причинят далекогледство:

Възраст – въпреки че хиперметропията може да се развие на всякаква възраст, често се проявява след 40г. Възрастовото далекогледство се нарича пресбиопия, и обикновено се проявява, когато лещата се втърдява. Това води до осезаема проява и на хиперметропията, която човек е имал до този момент – защото лещата намалява или губи способността си да я прикрива.

Генетични – смята се, че някои хора могат да наследят далекогледството от родителите си, но изследванията за момента са недостатъчни. Специфичен ген засега е открит единствено в рядката форма на хиперметропия, наречена нанофталм.

Предразполагащи медицински състояния – има някои здравословни състояния, които могат да се свържат с хиперметропията, но рядко:

  • Диабет
  • Микрофталм – окото е напълно развито като орган, но с по-малък размер. Може да се случи на едното или двете очи. 
  • Тумори на орбитата – в тъканите и структурите около очната ябълка
  • Хипоплазия на фовеята – проблем, свързан с кръвоносните съдове в ретината

КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА ХИПЕРМЕТРОПИЯ

Дете прави тест за зрение

Хиперметропията обикновено се открива при очен преглед и се коригира лесно при повечето хора. Но в случай, че не е открита навреме при деца, зрението може да се увреди перманентно (виж усложненията по-горе)

Прегледи при деца

Зрението на новородените обикновено се проверява в първите 72 часа за открояващи се проблеми .Втори преглед трябва да се направи след 6-8 седмици за проблеми, които не са засечени след раждането. След първата година детският лекар може да включи въпроси, свързани със зрението. 

Тестове на зрението

Освен ако няма специална препоръка от очен специалист, възрастните хора е добре да ходят на профилактични очни прегледи веднъж на 2 години. 

Профилактичният очен преглед обхваща проверка на качеството на зрението и здравето на окото и не отнема повече от 20-30мин. 

Очният специалист може да ви попита за здравната ви история, дали имате някакви симптоми/оплаквания и от колко време ги имате, а също и по-общи въпроси за вашия лайфстайл, здраве и какви лекарства взимате. След взимането на анамнезата, ще прегледа здравословното състояние на очите – това включва осветяване с офталмоскоп през зеницата за да провери рефлекса ѝ, а и за да погледне очите отвътре. Ще проверят също и координацията на очите и техните движения, за да потвърди, че се движат заедно.

От възрастта ви зависи дали ще ви прегледат и за други състояния. Например за глаукома, като се измерва вътреочното налягане, което, ако е високо, може да увреди очния нерв, и диабетна ретинопатия, при която зрението е възпрепятствано от новоформирани кръвоносни съдове, дължащи се на висока кръвна захар или налягане.

След здравословния очен преглед следва проверка на зрението – ще наблюдавате таблица на Snellen, при която размерът на текста намалява към долната част на таблицата,  за да се определи зрителната острота. Ако носите корекционни лещи, по преценка на очния специалист, може тестът да се проведе със или без тях. Ако носите очила, е хубаво да ги занесете за прегледа.

Ако се наложи, прегледът може да включва и други тестове, за да се направи точна оценка на зрението и с какви средства може да се третира.

КАК СЕ ТРЕТИРА ДАЛЕКОГЛЕДСТВО?

Далекогледството обикновено се коригира с очила или контактни лещи. Съществуват и различни оперативни техники за корекция, включително лазерна корекция. Те обаче може да не са подходящи за всекиго, като например при възрастовото далекогледство (пресбиопия).

Корекционни лещи

Корекционните очила, изработени по рецепта, обикновено коригират напълно хиперметропията. Лещите за тези очила са конвексни – по-тънки в края и по-дебели в средата, а кривината, дебелината и теглото зависят от степента на далекогледството.

Момиче пробва очила в оптика

Тъй като вътреочната леща се втвърдява с възрастта, диоптърът също е възможно да расте с времето. Затова е важно да се ходи редовно на преглед на зрението. Ако в един момент откриете, че имате различни диоптри за близо и за далече, или че сте едновременно късогледи и далекогледи, ще имате нужда от корекция чрез два чифта очила, или един чифт, но с прогресивни или бифокални стъкла.

Контактните лещи работят по същия начина, като очилата, но понякога са предпочитани по естетически причини, или за активни хора по време на спорт, когато очилата може да са в тежест. Има различни видове контактни лещи, между които очният специалист може да Ви препоръча. Трябва да се има предвид, обаче, че контактните лещи изискват безупречна хигиена, защото иначе могат да причинят инфекция в очите.

Лазерна корекция

Преглед на очите на жена

Лазерната операция на очите е метод за коригиране на рефрактивни грешки. Когато се прилага за корекция на хиперметропия, лазерът се използва за отнемане (прогаряне) на части от периферията на роговицата, като увеличава кривината ѝ. По този начин я прави по-силно пречупваща и позволява на светлината да се фокусира върху ретината, вместо пред нея.

Лазерната хирургия често е предпочитан метод за оперативна корекция, тъй като никакви инструменти не докосват окото, а цялата процедура се контролира от компютър – намалявайки риска от човешка грешка и инфекция.

Има 3 основни вида лазерна хирургия:

  • Фоторефрактивна кератометрия (PRK) – Използва се ексимерен лазер за отнемане на част от роговичната повърхност, оголвайки роговичната тъкан. С лазер се преоформя тъканта, за да коригира рефрактивната грешка. 
  • Лазерна епителна кератомилеза (LASEK) – Епителния слой се размеква с алкохолен разтвор, след което се отваря малка клапа за да се стигне до стромата. След това лазера преоформя тъканта, за да коригира рефрактивната грешка.
  • Лазерна ин ситу кератометрия (LASIK) – хиругът отваря малка клапа в епитела с механичен инструмент, след което изполва лазара за преоформяне на тъканта. Този метод е най-малко болезнения, има най-бърз процес на възстановяване и е най-използвания вид лазерна хирургия за корекция на зрението. От друга страна той е възможен само ако роговицата има достатъчна дебелина, и тъй като хирургическата намеса е най-сложната, възможните усложнения са и най-сериозните.
РИСКОВЕ:

Лазерната операция е сравнително бърза процедура: отнема между 30-60мин. и не се налага хоспитализация – пациентът си тръгва същия ден. След операцията, се провеждат още няколко контролни прегледа за потвърждаване успешната интервенция, както и заздравяването на очите.

Лазерната операция не е подходяща за всекиго. Например в случаите на:

  • Диабет – операцията може да утежни ситуацията в очите
  • Заболявания, засягащи имунната система – напр. Ревматоиден артрит (засяга възможността за възстановяване)
  • Други очни проблеми – напр. Глаукома или Катаракта
  • Бременност или кърмене – някои хормони причнияват флуктуации в диоптъра и правят правилното изчисляване на оперативната хирургия невъзможно
  • Хора под 21г. – организмът и зрението все още се развиват

Всички хирургически процедури носят своите рискове и вашият хирург трябва да ги обсъди с вас преди да се вземе решение. Въпреки че следните случаи са редки, те все пак са свързани с операцията:

  • Ако корекциите, които се правят върху роговичната тъкан, не са преценени правилно, това може да доведе до дори по-лошо зрение.
  • Клапата, която се отваря за достъп до тъканта, може да прорастне в роговичната тъкан, водейки до повече усложнения и допълнителни хирургични намеси.
  • След прогарянето на части от роговицата, тя може да стане прекалено тънка, водейки до тряйно намаляване или загуба на зрението. Това състояние се нарича ектазия.
  • Инфектирана роговица (микробен кератит)

Leave a Reply

%d bloggers like this: