Какво е астигматизъм?

Астигматизмът е често срещан дефект в зрението, който се дължи на неравномерна/несиметрична кривина на роговицата или лещата на окото. Научете повече за различните видове астигматизъм и причините да го има. Как се диагностицира и как се коригира.

Астигматизмът се намира при много хора в незначителна степен, особено при хората, които носят очила. Много често симптомите са слаби и корекция не се налага. 

Това състояние обикновено се проявява заедно с две други – късогледство (миопия) и далекогледство (хиперметропия) – дефинирани под общо заглавие като ‘рефрактивни грешки’. Също хората, които имат астигматизъм, са предразположени към късогледство или далекогледство.

Обикновено е наличен още по рождение, но също може да се придобие като резултат от травми на очите, както и като усложнение след операция на око.

ВИДОВЕ АСТИГМАТИЗЪМ

Има два вида основни типа астигматизъм:

Правилен – Роговицата има по-голяма кривина в една посока. Това е по-често срещаният от двата вида, и за корекция може да се използват очила.

Неправилен – роговицата може да бъде неравномерно извита в няколко посоки, или да е с по-голяма кривина надолу. Този вид астигматизъм може да е резултат от травма на окото, която е наранила роговицата. Неправилния астигматизъм може да се коригира с контактни лещи, но не и с очила.

ПРИЗНАЦИ И СИМПТОМИ

Замъглено изображение

Симптомите могат да включват:

  • Замъглено зрение за далече и за близо
  • Неясно периферно зрение
  • Затруднение при разпознаване на някои форми и детайли, например хоризонатлни или вертикални линии

Ако не се коригира, астигматизмът може да доведе до:

  • Главоболие
  • Напрежение в очите
  • Трудности при четене
  • Извънредна умора в очите, особено при продължителна работа на близо (компютър, четене..)

КАКВО ПРИЧИНЯВА АСТИГМАТИЗМА

Астигматизмът обикновено се получава когато роговицата е с неправилна форма. Повечето хора, които го имат, са родени с него, но не е сигурно от какво са го придобили. За да се разбере астигматизма и ефекта му, е важно да се знае как работи окото.

Как работи окото: Основи

Как работи окото - схема

Следните 4 елемента на окото работят заедно за да виждаме

Роговица и леща –  те стоят в предната част на окото и работят подобно на лещата на фотоапарат, за да фокусират светлината върху ретината

Ретина – съвкупност от фоточувствителни клетки на задната стена на окото, които поглъщат фотоните светлина, анализират техния “цвят” и ги превръщат в електричен импулс.

Оптичен нерв – това е нервът зад окото, който отвежда електричните импулси към мозъка за интерпретиране. 

Астигматизъм, роговица и леща

Анатомия на окото с астигматизъм

Роговицата е тънкия повърхностен слой тъкан на окото. Тя предпазва окото от външната среда, но също е и част от пречупващия светлината механизъм на окото, заедно с лещата.

За да работи правилно, роговицата трябва да има правилна форма, като сфера. Когато човек има астигматизъм, роговицата има неправилна форма, подобна на топка за ръгби или гърба на лъжица.

Както означава това? Светлинните лъчи, падащи върху роговица с неправилна форма, се пречупват повече в една посока и по-малко – в друга, като така не позволява всички лъчи да попаднат на едно и също място върху ретината. Това в резултат дава размазано изображение. Този вид рефракционна грешка се нарича ‘роговичен астигматизъм’.

Ако лещата има неправилна форма, светлината отново се пречупва неравномерно, причинявайки същия проблем, като роговичния астигматизъм. Тогава се нарича ‘лещен астигматизъм’.

Други причини

Астигматизмът може също да е причинен от:

  • Увреди на окото – като рана или инфекция
  • Очна операция – когато, в резултат от операцията, в роговицата настъпват нежелани промени
  • Кератоконус или Кератоглобус – в резултат на тези състояния, роговицата може да си промени формата, да стане по-изпъкнала или да изтънее.

КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА АСТИГМАТИЗМА?

Астигматизмът обикновено се диагностицира при рутинна проверка на зрението. Хората, които имат астигматизъм, нормално се раждат с него, но често може да остане неоткрит за дълъг период от живота, ако не се правят регулярни очни прегледи.

Особено важно за децата е да се водят на рутинни прегледи на зрението, защото те може да не осъзнаят сами, че имат проблем с него. Ако астигматизмът остане некоригиран, той може да причини Мързеливо око, и също може да пречи на детето в училище, заради намалената способност да вижда добре.

ОЧНИ ПРЕГЛЕДИ

Очен преглед на дете

Очите на бебетата обикновено се преглеждат или при раждане, или до 72ч. след раждането, за да се установят дефекти. Лекуващият лекар може да организира скрининг до 6-тата седмица.

Ако детето има потенциални проблеми, то може да се изпрати за обстоен преглед при детски офталмолог.

Ако зрението на детето е нормално, те трябва да продължат да правят контролни прегледи годишно, за да може зрението да се наблюдава и потенциални проблеми да се откриват навреме.

Възрастните трябва да правят рутинни прегледи на очи веднъж на 2 години, освен ако не е препоръчано друго.

ТЕСТОВЕ ЗА АСТИГМАТИЗЪМ

Има няколко метода за откриване на астигматизъм, 2-та най-популярни са:

  • Тест за зрителна острота – това е тест за определяне способността да се фокусира ясно на различни разстояния. Най-често това включва четене на букви на таблица на Snellen – с намаляващ размер на буквите към долните редове.
  • Тест с кератометър – с този уред се измерва силата на роговичния астигматизъм. Той може да измери как роговицата фокусира светлина, както и да открие аномалии в кривината ѝ.

КАК СЕ ТРЕТИРА АСТИГМАТИЗЪМ?

Симптомите на стигматизъм понякога са много слаби и е възможно зрението да няма никаква нужда от корекция.
В случай, че зрението е силно намалено от астигматизма, то може да се коригира с корекционни лещи (за очила или контактни)  или чрез лазерна операция.

Корекционни лещи

Лещи на очила

Корекционните лещи, независимо дали са контактни или за очила, компенсират за неправилната извивка на роговицата. С тях се цели светлинните лъчи, преминаващи през вътреочната леща, да се фокусират на правилното място върху ретината. 

Както очилата, така и контактните лещи, могат да бъдат ефективно решение за корекция на астигматизъм. Изборът на едно от двете зависи от Вашето предпочитание и препоръката на очния специалист.
Ако едно дете иска да носи контактни лещи, за предпочитане след 12г. възраст, то трябва да разбира отлично как да носи и да се грижи за лещите си. 

Контактните лещи могат да повишат риска от инфекция на очите – отличната хигиена и спазването на инструкциите за поддръжка и редовна подмяна са изключително важни.

Лазерна операция

Лазерната операция може да се използва като трайна корекция на астигматизъм.

Операцията започва чрез отваряне на горния слой на роговицата, за да се осигури достъп до тъканта, след което с лазер се отнема материал, за да се промени кривината на роговицата. След като се затвори, роговицата заздравява. Процедурата трае 20-30мин.

Очният специалист обикновено дискутира предимствата и недостатъците на различните методи за лазерна хирургия, включително и рисковете, свързани с тях. Усложненията, свързани с лазерни корекции се случват при по-малко от 5% от всички операции, но въпреки това е операция и е важно да се знае повече за евентуалните усложнения и защо се случват.

Leave a Reply

%d bloggers like this: